Monday, March 9, 2009

Peluang buat Bisnes sendiri bagi yang kena buang kerja

Semasa aku lepak ngn member kat kedai mamak hujung bulan 10 tahun lepas, ade la kawan aku ni perasan bunyi burung berkicau pelik sangat bagi dia. Aku pun tegur la jugak, takkan bunyi burung yang semulajadi pun nak dijadikan isu. Entah macam mana kawan aku tu boleh perasan bunyi burung tu ade pelik sikit. Heran teramat aku.

Dah lama lepas tu, dalam bulan 11 pulak aku kat hometown. Malam tu aku keluar ngan bapak aku, dia cakap nak pergi jumpa member dia yang dah lama tak jumpa hampir seusia aku ni. Waktu tu dah pukul 11 malam,kalau kat kuching dah lewat jugak waktu tu.

Waktu tu dalam pukul 11.30 mlm, aku ngn bapak aku jemput dia kat Crown Plaza. Memang kagum aku melihat keakraban yah aku ngn member dia, walaupun 20 tahun tak jumpa, takda dengar berita apa pun lepas grad dulu, tapi macam baru semalam jumpa.

Aku skip la pat cerita ni. Masuk bab bisnes pulak. Kawan bapak aku tu asal dari Terengganu. Dia ada 2-3 tahun lagi nak pencen. Dia ada cakap dalm masa 2-3 tahun lagi, abis je pencen dah dapat jadi millionaire. Huh! memang susah nak percaya. Apa bisnes yang dia buat sampai kaya sangat ni? Aku tebgok dia ni takda la simple sangat, tapi memang sihat cukup makan dan pakai iphone. 

Sebenarnya dah lama dia start bisnes ni,dalam 2 tahun jugak la. Dia datang kat kuching pun atas urusan bisnes dan bukannya urusan kerajaan. Bisnes nya adalah pasal burung walit. Buat rumah burung, pastu setting sikit2 dan tunggu burung bersarang.

Apa yang di setting kan?

Audio bunyi burung walit format mp3. Aku tak kenal burung tu tapi dia cakap memang habitat asal burung ni banyak kat sarawak. Dia cuma boleh membantu beri tunjuk ajar, yang lain usaha sendiri depend banyak mana income yang ko nak dapat nanti.

kalau aku ada duit waktu tu, modal dalam RM 4000-5000, aku dah start projek ni kat tanah2 terbiar di kampung tu. Tapi bisnes ni tak ramai lagi orang melayu yang tahu. Orang cina dah lama start. Ko dengar je bunyi burung tak henti2 berkicau kat bumbung kedai cina ade la tu.

So, nak tahu lebih lanjut pasal bisnes ni, aku sertakan link ke blog kawan ayah aku tu. Mushkil? Boleh tanya dia. klik Jahaniwalit.com

-kaum muda

1 comment:

Shitsurei shimashita said...

gimana mo dapat follower lebih~ pada mulanya kita perhatikan genre/jenis blog kita.
kemudian kita cari bloggers2 yg sealiran atau yg kita suka. see feedback and support diaorg dgn komen especially yg baru2 join.
buat sampai certain numbers dan pastu let people follow plak.
mo senang mcm join society e.g Kuching Bloggers ka..