Monday, March 30, 2009

Jumlah bilangan yang hadir pun ditipu


Ramai termasuk saya hadir menyaksikan perhimpunan sempena proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil kerusi parlimen P.59 Bukit Gantang di Taiping semalam. Memanglah setiap kali berlaku pilihanraya kecil, maka masing-masing ahli dan penyokong akan memastikan yang kumpulan merekalah yang paling ramai hadir pada hari berkenaan. Kejayaan menggembeling kehadiran ramai merupakan satu kejayaan psikologi sekurang-kurangnya membuktikan kepada rakyat bahawa parti mereka serius dan akan didokongi oleh jentera yang besar untuk memenangi pilihan raya berkenaan.

Dari pandangan kasar semalam ternyata mereka yang hadir di belah PAS jauh lebih besar dari di belah BN.

Jadi pagi ini saya sengaja menyelak lembaran akhbar-akhbar saluran perdana untuk melihat bacaan mereka masing-masing. Seronok juga kalau kita lihat angkanya, bagi mereka yang hadir sudah pasti dapat meneka mana satu laporan yang tepat, yang “cari makan”, yang menipu dan sebagainya.

The Sun - BN 2,000 PAS 10,000
Berita Harian - BN 10,000 PAS 10,000
Utusan Msia - BN 10,000 PAS 10,000
NST - 30,000 BN dan PAS
Sinar Harian - PAS 10,000

Nampaknya kebanyakan lebih cenderung menyamakan sahaja bilangan seperti BH, Utusan dan NST. Agaknya kalau lapor PAS lebih dari BN, mungkin ada yang marah-marah dan tidak mustahil diambil tindakan oleh itu untuk menyelamatkan diri, walaupun hakikatnya mereka tahu apa yang sebenarnya berlaku, himpunkan sahaja satu jumlah, dan laporkan sama rata.

Memang kehadiran semalam tidak memastikan kemenangan pada hari mengundi 7 April nanti, tetapi sekurang-kurangnya pegamal media mestilah memberi laporan yang tepat dan benar. Mereka bertanggungjawab kepada pembaca dan rakyat. Atau memang mereka begitu dan akan terus begitu, iaitu melaporkan menurut selera “tuan politik” mereka, kerana yang pentingnya adalah “tuan politik” mesti dilihat menang walaupun hakikatnya dibenci dan ditolak rakyat.

Selamat datang ke dunia kebebasan akhbar di Malaysia.

* memng tidak tahu mengira ka apa?

Updated April super GIG

ahhu music present (tajuk post)

Date: 12/4/09

Time: 2pm-end

venue: U mall aka giant pulai

ticket: RM15

perfomants:

PESAWAT, STATIK, GREY SKY MORNING, SECOND COMBAT, THE CLOSED, ROTI, RABIYAS, NOVELEA, KLABU ASAP, OUT OF TUNE, FREAKY TRICKEY TONES, THE MIXED, BLANK MEMORIES, CACTUS MANIAC, CONFLICT, PRANKSTER, EMILY WEARS PURPLE MASCARA, TWENTY FIRST FLOOR, GRINDTHESAWROUST..

macam tada kenal ja suma nama band tu, suma memang underground lagi, belum ada yang masuk radio.

apa pun, waktu tu study week, mampos la aku nak pegi, duit pun teda ni..

Ahli Pekida dihukum gantung mati

Baru cite pasal pekida, dah da kes dah.

Seorang ahli Persatuan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) hari ini dikenakan hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana membunuh seorang lelaki pada 2003.

Hakim, Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad menjatuhkan hukuman itu ke atas Irwan Amat, 32, selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya buktikan tuduhan membunuh melampaui keraguan munasabah.

Phir Bi Dil Hai Malaysiani

http://1.bp.blogspot.com/_BK1UUIu3ulI/SKiPXjRoutI/AAAAAAAADE4/PdHz_n3eP3o/s400/12.jpg

Nampaknya gelora politik malaysia sekarang macam penah tengok dalam cita hindustan..

terutamanya di ambang najib bakal jadi PM ni..

plot cita sama, character pun sama, kisah pun sama, tapi lebih global orang cakap. sebab ada penglibatan negara luar, mongolia..hehe

Apa pun, kesudahannya nanti buat la filem ni..dapat la shah rukh khan gelaran Tan Sri pulak.

Selamat berlakon!

Batang Ai

http://www.evcal.org/BatangAiDusk8.jpg
http://www.borneolifestyles.com/photo/batangai/batang-ai2.jpg

aku penah pegi batang ai, 8-9 tahun dulu, aku masa tu kecik lagi.

Apa yang aku nampak ada kat situ:

Pasar tamu

empangan hidroelektrik

tasik empangan, memang cantik, jernih j air nya.

hotel 5 bintang, HILTON..percaya lah, memang ada. Sumpah!

kampung Iban, banyak rumah panjang

kampung melayu + kampung iban islam

Babi hutan

hutan rimba

kebun2 petani

bendang padi huma

Orang mabuk(perkara biasa)

itu ja yang aku ingat. waktu dulu memang bosan pegi situ, sebab aku ikut bapak aku pegi outstation. Apa pun, view dekat empangan memang cantik, natural ja,teda palsu2 belaka.

Pencipta sejarah

http://www.bharian.com.my/Monday/BeritaUtama/20090329232141/mainpix

calon2 bukit selambau..nama mereka mesti masuk buku teks sejarah nanti..

Gambar earth hour 2009

Di bawah ini adalah gambar-gambar dari Reuters semasa penyertaan EARTH HOUR dunia dari pukul 8.30pm - 9.30 pm malam tadi.

These two combo photos show Malaysia's landmark Petronas Twin Towers being turned off the lights to mark Earth Hour in downtown Kuala Lumpur, Malaysia
A combination picture shows a view of the Kuala Lumpur skyline before (top) and during Earth Hour
A combination picture shows a view of the Bund on the banks of the Huangpu River in Shanghai before (top) and during Earth Hour

Chinese visitors near the 'Bird Nest' National Stadium which has been darkened for one hour to mark Earth Hour in Beijing, China

A combination picture shows the Sydney skyline before (top) and after the lights were turned off for Earth Hour
A combination of handout pictures shows a view of the Taipei 101 building before and after (L-R) Earth Hour in Taipei

This combo photo shows the general view of commercial buildings before (top) and after (bottom) turning off lights at Hong Kong's central district
A combination of two pictures shows the Singapore financial district 30 minutes before (top) and at the start of Earth Hour at 8:30pm (below)

A combination picture taken before and after the lights at the main roundabout at the main business district are turned off during Earth Hour in Jakarta, Indonesia

A view of Taj Mahal hotel before (top) and during Earth Hour in Mumbai

A night view of the site of the ancient Giza Pyramids before and after switching off the lights for the Earth Hour, in Cairo, Egypt

A view of the Burj al Arab hotel of Dubai before and during Earth Hour

The Millenium bridge over the Tyne river before (top) and during Earth Hour in Newcastle, northern England

A combination of four pictures shows a view of the Eiffel Tower before and during (top-bottom) Earth Hour in Paris

Rome's ancient Colosseum with its lights on, above, and off, to mark an Earth Hour event.

A view of the Agbar Tower, the latest symbol to mark the Barcelona skyline, before (top) and during Earth Hour March 28, 2009

A combination of pictures shows a view of the hill of the Acropolis before (top) and during Earth Hour in Athens March 28, 2009.

Pekida dah reti guna blog

Ada satu lagi kumpulan musuh ketat yakuza jepun telah bergiat dalam dunia bloggers ini, ber-ibu pejabat di sungai petani, kedah.

Satu kumpulan yang baik tapi akhirnya budak rasa jahat masuk, terdiri daripada satu kaum majoriti malaysia iaitu melayu dan sejak akhir2 ini popular sebab salu buat kes kacau dalam hal politik semenanjung aka malaysia barat.

Tak lain dan tak bukan, Pekida. Siap ada blog.

Biarpun nampak macam ramai je ahli yang rasa kuat bodo, tapi x layak untuk masuk ke Sabah dan Sarawak. Kalau masuk jugak, siap la kepala korang kena penggal.

kepada DATU AKJAN B.ALI MOHAMAD dan MUSA B.AINNIE, siap la ko nanti, tapi ada ka orang mau ikut ko?