Friday, March 6, 2009

Darus Syifa' di SarawakIKLAN: Kepada yang berkenaan (ex tunaz Batch 05), tak urg knal x Ustaz Awang Arippin bin Awang Kamarudin? nya join darussyifa'. Mun da problem( sakit) or knak kaco benda halus ka boleh carik nya, or bapak syahem(nak dok besilak gamba atas skali ya).

Kisah Darus Syifa':

Di dalam al-Quran terdapat enam ayat yang menyentuh penggunaan perkataan yang membawa makna kesembuhan. Ayat-ayat itu dikenali sebagai " Ayat Ash-Syifa' ". (Sila rujuk al-Quran, At-Taubah:14, Yunus:57, Al-Nahl:69, Al-Israa':82, Asy-Syu'araa':80 dan Fussilat:44)

Sehubungan dengan ini pernah berlaku suatu kisah, di mana seorang Sahabat Nabi mengalami sejenis penyakit yang sudah puas diubati dengan berbagai cara perubatan, tetapi tidak juga sembuh. Pada suatu hari pesakit itu telah diziarahi oleh seorang temannya. Pesakit tersebut mengadu halnya yang telah puas berikhtiar tetapi masih belum disembuhkan Allah. Teman tersebut bertanya sama ada dia telah membaca " Ayat Ash-Syifa' " . Pesakit itu mengatakan belum, lalu teman tadi pun membaca " Ayat Ash-Syifa' " yang akhirnya dengan izin Allah s.w.t. ia pun sembuh.

Ulama-ulama terdahulu telah banyak membicarakan tentang rawatan secara ini dan mengumpulkannya dalam beberapa buah buku yang terkenal antaranya: At-Tibbu 'n-Nabawi, At-Tibb wa 'r-Rahmah, Zadu 'l Ma'ad fi Hadyi Khairi 'l-'Ibad dan lain-lain lagi.

Tidak dapat dinafikan bahawa perubatan Alupathy (perubatan moden seperti di hospital) buat masa kini merupakan suatu pilihan utama manusia moden untuk ikhtiar menyembuhkan penyakit. Hospital-hospital dan klinik-klinik yang dilengkapkan dengan segala kemudahan dan kepakaran menjadikan tempat-tempat ini tumpuan utama. Akan tetapi suatu hal yang amat nyata bahawa tidak semua penyakit dapat disembuhkan dengan cara tersebut. Masih banyak penyakit yang masih belum dapat ditemui ubatnya oleh pakar-pakar perubatan moden.

Apabila sesuatu penyakit tidak dapat disembuhkan dengan cara moden, pesakit akan berusaha mencari jalan lain untuk mengatasi masalah yang sedang dihadapi. Oleh itu peluang perlu disediakan agar pesakit-pesakit itu tidak putus asa dalam usaha mencari kesembuhan.

Kaedah pengubatan yang diusahakan di Darussyifa' ini tidak sekali-kali bermaksud untuk mengambil alih tugas yang sedang dilaksanakan di hospital-hospital atau di klinik-klinik. la adalah merupakan satu rawatan alternatif untuk meneruskan ikhtiar setelah pesakit-pesakit berusaha melalui cara perubatan tersebut, tetapi belum lagi disembuhkan oleh Allah s.w.t.

Sekiranya sesuatu penyakit terjadi, kita memang menasihati pesakit-pesakit supaya mengutamakan rawatan biasa, iaitu di hospital-hospital atau di klinik-klinik. Setelah rawatan itu diusahakan tetapi tidak juga berjaya, maka barulah pengubatan cara ini perlu dikhtiarkan.

Apa yang diusahakan di Darussyifa' ini adalah sebahagian kecil dari ilmu yang sangat luas yang telah lama diamalkan oleh ulama-ulama Islam terdahulu.

Hanya Allah s.w.t. sahaja yang maha sempurna lagi maha benar manakala yang salah dan silap itu adalah dari insan yang bersifat lemah.

Semoga Allah mengampuni kesalahan dan kekhilafan yang tidak disengajakan. Kepada Allah kita memohon rahmat dan berkat semoga Allah sentiasa mengabulkan usaha kita semua dan menjadikan amalan kita yang tidak seberapa ini sebagai amalan yang soleh.

Sekian.

Wassalam.

Salam hormat dari saya,

Dato' Dr. Haron Din

JENIS RAWATAN PENYAKIT


Oleh itu kami di Darussyifa' dengan sedaya upaya berikhtiar menolong masyarakat yang meminta bantuan melalui jalan-jalan yang diredhai oleh Allah SWT dengan doa-doa daripada al-Quran dan as-Sunnah serta bahan-bahan ubat yang selaras dengan syarak.

Berikut adalah senarai pelbagai jenis penyakit yang pernah dan kebiasaannya masyarakat rujuk kepada Darussyifa' dalam usaha ikhtiar mereka untuk mencari kesembuhan.

1. Angin Ahmar
2. Asma (juga termasuk Lelah)
3. Badi Mayat & Badi Haiwan
4. Barah (seperti Barah Payu Dara, Hati, Usus dan seumpamanya)
5. Batu Karang
6. Benda Tajam dalam Badan
7. Bisa (Pelbagai jenis Bisa termasuk bisa sengatan serangga, bisa ular juga bisa sendi-sendi)
8. Buah Pinggang
9. Buasir
10. Darah Rendah
11. Darah Tinggi
12. Demam Campak
13. Demam Panas (juga Denggi, Hepatitis dll)
14. Gangguan Emosi
15. Gangguan Tidur
16. Gastrik
17. Gaut
18. Gigi (Semua jenis sakit gigi termasuk sakit gusi)
19. Gila Merian
20. Jantung
21. Kayap
22. Kehilangan (Kehilangan barang atau anak lari dari rumah)
23. Kenan & Kecacatan Bayi
24. Kencing Malam
25. Kencing Manis
26. Keselamatan Diri dan Harta Benda
27. Ketumbuhan
28. Kolestrol tinggi
29. Koma
30. Lekat Tulang
31. Lemah Semangat
32. Lumpuh
33. Magrin
34. Mandul
35. Mata (pelbagai jenis sakit mata)
36. Mata Masuk Benda
37. Memasuki Rumah Baru atau Pejabat Baru
38. Memulihkan Pesakit Akibat Kesalahan Sendiri
39. Menghentikan Tabiat Buruk
40. Mudah Lupa
41. Mudah Marah
42. Murah Rezeki (Mengatasi Gangguan Hutang)
43. Nyanyuk
44. Panas Baran
45. Pelembut Hati
46. Pemisah (seperti memisah tabiat kanak-kanak hisap bantal busuk)
47. Pemutus Susu ( untuk bayi 2 tahun keatas daripada menyusu ibunya)
48. Penahan (Kencing Tak Tus, darah sentiasa mengalir dan seumpamanya)
49. Pendekat Jodoh
50. Penerang Hati
51. Penyakit yang Sukar diubati
52. Penyelera Makan
53. Resdung
54. Sakit dalam Dada (seperti Sesak Nafas)
55. Sakit Kepala
56. Sakit Lutut dan Bengkak Sendi
57. Sakit Perut
58. Sakit Rindu
59. Santau
60. Sawan (pelbagai jenis Sawan seperti Sawan Tangis, Tarik & Babi)
61. Segala jenis Gangguan Spiritual (termasuk gangguan sihir)
62. Selsema yang berterusan
63. Selusuh (Supaya senang melahirkan anak)
64. Sukar Bersalin (seperti disebabkan oleh bayi Songsang didalam rahim)
65. Sukar Tidur Malam
66. Dan pelbagai jenis penyakit lain yang mungkin tidak tersenarai disini.

Untuk Rujukan di Sarawak

Alamat:
No. 9 Inspire Villa
(Hadapan Taman Heng Guan),
Jalan Matang,
93050 Kuching,
Serawak.

Hari: Sabtu

Waktu:
12:00 tgh. hingga 4:00 ptg.Ustaz Akram Zaki bin Abdul Rashid

Tel: 082-646846
H/P: 019-3553653

Untuk keterangan lanjut di Darus Syifa', click sini

Doa hari ini

wayang hujung minggu ni


p la panggung mana hujung minggu ni, tengok cita yang atas ni, box office! real dan penuh kontroversi..

israel musnah masjid


KOMBINASI tiga gambar ini menunjukkan letupan sebuah rumah menerusi alat kawalan jauh ketika beberapa kereta kebal tentera Israel melintasi kawasan berkenaan di Genting Gaza semalam.


GAZA - Tentera Israel terus mengganas di Gaza semalam apabila melancarkan 40 serangan udara terhadap sejumlah sasaran ke atas pejuang Hamas, terowong dan masjid, kata pihak tentera rejim Zionis.

Tentera Israel memberitahu, sebuah masjid turut dibedil selepas mereka mengesyaki ia digunakan untuk dijadikan tempat menyimpan senjata.

Serangan terbaru itu dilancarkan sehari selepas bangunan-bangunan penting di Gaza terbakar akibat bedilan artileri tentera rejim.

Sementara itu, Israel mengundurkan sebahagian tenteranya pagi semalam dari kawasan Tal Al-Hawa di pinggir bandar Gaza di mana pertempuran sengit berlaku pada hari sebelumnya.

Banyak rumah orang awam musnah di kawasan penempatan yang sarat dengan penduduk itu manakala sebuah hospital turut terbakar.

Agensi perubatan Gaza berkata, setakat ini sekurangnya-kurangnya 23 mayat berjaya dikeluarkan dari runtuhan bangunan-bangunan di kawasan itu.

Semalam juga menyaksikan kematian Menteri Dalam Negeri Hamas, Said Siam di tangan rejim Zionis.

Beliau merupakan pemimpin Hamas paling kanan yang maut sejak rejim Zionis melancarkan Operasi Cast Lead pada 27 Disember tahun lalu bagi menghapuskan pejuang-pejuang Hamas yang melancarkan serangan roket ke arah wilayah Israel. - Agensi

Kedah : Tau dah exco yang hina Sultan


Exco Kedah yang mana hina Sultan Kedah ? Depa tau dah. Cuba baca.


Mestilah Dato’ Phahrolrazi dan Taulan Rasul. Depa orang lama. Depa taulah cerita istana.


Ketua Pemuda Kedah kata bukan. Kalau bukan ini mesti kerja Amiruddin Hamzah yang baru dapat Dato’ tu. Dia ni bekaih kakitangan MADA. Habeh rahsia exco dan istana dok dalam poket dia.


Pemuda Kedah yang buat hingaq satu negara nafikan juga. Kalau lagutu, sapa dia ? Mesti Hj hamdan dan Ustazah Ashah Exco Kebajikan tu. Depa ni haji dan hajjah. Cakap-cakap depa macam baling batu sorok tangan. Bukanka?


Bukan juga kata pemuda Kedah yang UMNO tu.


Tau dah. Confirm dah. Hj Abdullah dan Dr Ismail. Dua oghang ni tak banyak cakap. Tapi kalau buka mulut, tentu bahaya punya. Macam buaya dalam air tenang. Orang pendiam jaga-jaga oii.


UMNO Kedah kata depa pun bukan. Habeh hak mana satu ?


Mohamed Radzi dan Tan Wei Shu. Shahih lagu tu. Depa lagi diam. Tak mengaku kata bukan depa. Maknanya depalah.


Rawi jeneral pemuda UMNO kata yang dia tau bukan dua oghang ni. Depa dua ni tak ambek peduli kat oghang. La..kalau lagu tu, ada soghang lagi. Aru yang pencen awai. Takkanlah dia kot?


Wajib dia. Mesti Rawi mengaku punya la. Zam zam Alla Kazam… Rupa-rupanya Ustaz Azizan Razak. Dulu Ustaz ni exco kanan. Hubungan Ustaz yang dok di Jalan Sultanah ni dengan kerajaan dan istana cukup ngam. Mana ada oghang lain dah.


Rawi kena habaq kat polis. Kalau boleh panggil Musa Hassan turun sekali. Tangkap dan gari Ustaz Azizan ni. Boh dia di lokap Bukit Aman barang dua minggu.


Rawi dan Pemuda UMNO yang tarak kerja tu kata bukan jugak . Haghu dan sighu.

Hampa cakap biak betoi. Kalau semua tu bukan, sapa?


Ha…. Kata pemuda UMNO yang depa jumpa dok berak tepi jalan, “Exco sebelum pilihanraya kedua belas dulu gamaknya”.


Pulakkk.


http://alkerohi.blogspot.com/

339: HIDS Koleksi Gambar - malaysiakini

Untuk thread ni aku tak mau ulas apa-apa... korang tengok gambar je...


serba sedikit berkaitan samseng ipoh mali

Dibawah ni ialah gambar 6 suspek yang dicari oleh pihak PDRM bagi membantu siasatan Polis berhubung "perhimpunan haram" di hadapan Bangunan SUK Perak Darul Ridzuan.

Suspek 1.

Yang ni salah sorang dari petugas Unit Kawalan Keselamatan Pakatan Rakyat kalau tak salah aku. mamat ni antara salah sorang mangsa yang ditarik masuk kedalam kedai kopi "Kamisuka Kopitiam" dan dibelasah beramai-ramai oleh geng-geng yang dipercayai PEKIDA.

Mengikut kata saksi yang tengok kejadian (masa kejadian, aku dok minum dekat kedai mamak dekat bawah Wisma DAP), mangsa ditarik masuk dalam kedai, kemudian geng-geng PEKIDA tutup pintu kedai dan belasah dia beramai-ramai.

Lepas tu depa lepas balik budak ni. elok sangat... PEKIDA ramai-ramai belasah budak ni sorang. apa kata tukar nama dari PEKIDA kepada PUKIDA.

Suspek ke 2

Dia ni aku tak pasti melayu mamak atau India.(panggil macha) yang aku tau, macha ni mula buat kecoh masa Songkok Tinggi & the gang mula nak serang Dato' Seri MB.

Bila petugas Pakatan Rakyat halang Songkok Tinggi dari tembus benteng keselamatan, mamat ni yang paling kedepan sekali dok defend Songkok Tinggi.

"Jangan berani sentuh dia", "jangan berani sentuh dia" mamat ni dok ulang-ulang ayat tu sambil dok tunjuk-tunjuk penumbuk dekat sape-sape yang tolak Songkok Tinggi.

Dia ni aku tak tau SB ke PEKIDA, cuma yang aku dok perati, polis sendiri buat tak tau je atas apa-apa tindakan mamat ni.

Masa para ADUN & EXCO lepas kawalan pertama polis, mamat ni selambe je bawak masuk geng-geng dia lepas kawalan & polis buat bodoh je sedangkan kami yang ada pas media dan jugak para ADUN & EXCO disekat bersungguh-sungguh.

Aku panggil mamat ni ZZTop.

Suspek 3

Baju merah ni pun salah sorang dari geng Songkok Tinggi. yang ni pun boleh tahan samseng. masa tempat open, mamat ni diam je, tapi masa dok berasak-asak rombongan ADUN & EXCO Pakatan Rakyat dengan geng-geng Songkok Tinggi, aku tengok dia ni agak agresif jugak.

Tanya geng-geng media yang dok keliling dia & petugas Pakatan Rakyat berapa ramai makan penyiku dia ni.

Aku tak pasti masa kejadian dekat "kamisuka kopitiam" tu mamat ni ada ke tak de.

Suspek 4

Dia ni pulak masa awal-awal tak berapa menonjol. masa mula-mula Songkok Tinggi buat kecoh dok maki hamun Pakatan Rakyat, dia ni nyuruk belakang Songkok Tinggi (mentang-mentang badan Songkok Tinggi besar, dia ni pendek).

Tapi bila masuk dalam ramai-ramai, dia ni la antara yang agresif dok asak nak lepas benteng keselamatan Pakatan Rakyat.

Masa tu aku tak perati sangat dia ni sebab tumpuan lebih pada Songkok Tinggi dengan Mamat Gelap tu.

Walau macam manapun, dia ni tetap geng Songkok Tinggi dan ni antara tukang provokasi.

Suspek 5

Mamu ni cuma pandai buat muka garang je, tapi kalau Songkok Tinggi ada la. masa tengah kecoh-kecoh berasak-asak tu aku tengok mamu ni dok celah ketiak Songkok Tinggi.

Muka nampal garang, tapi time kritikal, masuk ikut celah ketiak Songkok Tinggi. ada gak dia ni macam nak masuk, tak nak masuk.

Tak de la agresif sangat dia ni. aku kategorikan dia ni dalam geng-geng "bagi cukup corum je"... aku dok tengok mamat ni berani-berani takut. kalau Songkok Tinggi ngan mamat gelap ZZTop tak de, haram la dia ni nak datang.

Dia ni ada pun tak de masalah, dia ni tak de pun tak de masalah. ala...nak bagi cukup corum...

Suspek 6

Dia ni? malas nak cerita banyak...

Baca balik dekat [sini].

Dia ni memang jahat, memalukan orang melayu Islam dan jugak membusukkan pertubuhan PEKIDA.

Ayahanda Taik Kucing..!


http://perisik-rakyat.com/

Peliknya benda ni

Dah slalu sangat berbicara pasal politik ni, tapi hari ni xda lagi isu terkini tentang apa-apa pun pasal Perak dan negeri lain. So, kita cari benda lain pulak. Ni yang kita jumpa setakat ni:


Apa yang ada pada duit RM 5 lama


Dulu kawan aku pernah cakap kat duit RM5 tu ada lambang salib, aku pun tercari-cari tapi tak jumpa.Pas tu aku bukak la google cari gambar tu..aku pnun jumpa gambar kat atas ni. Aku bandingkan dengan duit yang dah lama aku simpan tapi tak ada pun alang yang membentuk tiang tu jadi salib. Jadi?

Dalam UMNO

Permohonan semakan Nizar dirujuk ke Mahkamah PersekutuanKUALA LUMPUR 6 Mac – Mahkamah Tinggi hari ini memutuskan untuk merujuk ke Mahkamah Persekutuan permohonan semakan kehakiman Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin terhadap kesahihan pelantikan Datuk Dr. Zambry Abd. Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang baru. - Utusan

perangai menteri malaysia yang terbilang!

Menteri 'Hilang' Semasa Menggulung Cetus Gelak Ketawa Dewan

KUALA LUMPUR, 4 Mac (Bernama) -- Selepas penggulungan yang serius oleh Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek, suasana Dewan Rakyat bertukar menjadi medan gelak ketawa berikutan ketidakhadiran beberapa menteri untuk menggulung perbahasan bagi kementerian masing-masing.

Timbalan Speaker Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar kemudian menjemput Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam untuk menggulung namun setelah menjenguk ke arah tempat duduk Menteri terbabit Wan Junaidi mendapati menteri berkenaan tidak berada di tempatnya.

Wan Junaidi selepas itu menjemput pula menteri atau wakil Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk membuat penggulungan namun menteri itu juga tidak berada di dalam dewan persidangan dan kebanyakan anggota Dewan berpandangan antara satu sama lain untuk mencari wakil yang sepatutnya menjawab.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Jelaing anak Mersat kemudian bangun menjelaskan bahawa Menteri ada di Parlimen dan tidak menyangka Menteri Sumber Manusia tidak berada di dalam persidangan.

"Menteri hadir, tak sangka pula (dia akan dipanggil)... Dia akan hadir sekejap (lagi)," katanya dan terus keluar Dewan untuk mencari ketuanya itu.

"Macam ni layak bersidang bawah pokok," kata Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) diikuti Saifudin Nasution Ismail (PKR-Machang) yang berkata: "Cemerlang, Gemilang, Terbilang, Menteri Hilang."

"Kita bersidang di bawah pokok kayulah," kata Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) diikuti dengan gelak ketawa anggota Parlimen dan juga pegawai kerajaan yang hadir bersidang.

Kenyataan-kenyataan ini berkaitan dengan sidang Dewan Undangan Negeri Perak yang diadakan di bawah pokok oleh wakil rakyat Pakatan Rakyat di Ipoh berdekatan dengan Bangunan Perak Darul Ridhwan, semalam.

Wan Junaidi kemudian menjelaskan beliau sudah menjemput menteri mengikut giliran dan cadangan sudah disusun namun kadang-kadang berlaku ketidaktepatan masa.

"Kita dah cadang tapi Tuhan menentukan...Sekarang saya jemput Menteri Sumber Manusia," katanya.

Mahfuz mencelah dan berkata : "Dia tunggu bawah pokok kat luar kot."

Wan Junaidi kemudian berkata menteri yang sepatutnya menjawab tidak menyangka penggulungan Kementerian Penerangan berlalu dalam masa singkat dan menjemput Dr Subramaniam yang sudah hadir untuk meneruskan menggulung perbahasan.

Sementara itu, setiausaha akhbar Menteri Sumber Manusia, E. Sivabalan dalam kenyataan ringkas kepada Bernama berkata Subramanim ketika itu berada di bangunan Parlimen.

"Beliau ketika itu menghadiri satu mesyuarat dengan Timbalan Perdana Menteri di bangunan Parlimen. Menteri bergegas masuk Dewan selepas diberitahu beliau sepatutnya mengulung selepas Menteri Penerangan.

"Kelewatan itu bukan disengajakan tetapi kerana beberapa perkara berkaitan Kementerian Sumber Manusia yang memerlukan perhatian segera Timbalan Perdana Menteri," katanya.

-- BERNAMA

Wajar atau tidak?
Wajar atau tidak benda sebegini berlaku?