Tuesday, February 24, 2009

Drama Jepun Best of the best!


Sejak mula menonton drama jepun 2 tahun dulu, hanya ada beberapa drama saja yang telah kaum muda rankingkan sebagai box office. Sebanyak 50 buah drama jepun yang lama hingga latest telah ditonton oleh kaum muda, berikut adalah senarai drama yang box office:

  • 1 litre of tears
  • good luck - profession pilot amat sesuai menonton
  • GTO
  • hanazakari no kimitchie
  • kurosagi
  • my boss my hero
  • shotgun marriage
  • team medical dragon - profession pelajar medic sesuai menonton
Penilaian ini hanya dibuat secara peribadi, sebarang maklumat terbaru mengenai drama jepun yang best amatlah dialu-alukan.Untuk keterangan drama sila tekan link ini.

Kaum muda: Selesai dah menonton supernatural season 4 dan chuck season 2...

Misteri Batu Melayang, Batu Isra' Mi'raj Nabi Muhammad


Ada yang menyebutnya sebagai batu terbang atau batu gantung. Ada yang menyebutkan sebagai batu pijakan Nabi Muhammad saat akan mi'raj ke langit. Sang batu ingin ikut terbang ke langit, tetapi dilarang oleh nabi, sehingga berhenti dalam posisi melayang hingga sekarang.

Banyak yang percaya begitu saja gambar dan cerita tersebut. Tetapi tak sedikit juga yang bertanya-tanya. Apakah batu tersebut benar-benar ada? Benarkah itu foto asli?

Setelah beberapa lama mencari-cari kebenaran cerita dan foto tersebut, akhirnya ada kejelasan yang diperoleh dari forum diskusi berbahasa arab. Ternyata foto batu ini sudah tersebar jauh dan juga menimbulkan 'kehebohan' di antara mereka. Jika dalam versi indonesia, embel-embel ceritanya adalah tentang kisah isra' mi'raj di atas, maka dalam forum berbahasa arab itu cerita pengiringnya berbeda. Tidak mengenai isra mi'raj. Di situ diceritakan bahwa batu ini berasal dari wilayah Al Ahsa (bukan Al Aqsa), di bagian timur Arab Saudi, di sebuah desa bernama Al Tuwaitsir. Sang batu, konon ceritanya, tiba-tiba melayang setinggi sekitar 10 cm di suatu hari di bulan April, tanpa sebab yang jelas.

Seorang anggota forum tersebut menanggapi dengan menyatakan bahwa ia hidup di wilayah tersebut dan tidak pernah melihat ada batu yang terbang melayang. Ia pun kemudian memberikan foto-foto batu yang dimaksud. Dan ternyata, memang batu tersebut ada, namun mempunyai penyangga di bawahnya. Foto asli batu tersebut menunjukkan bahwa memang batu tersebut cukup unik. Dan dengan mengambil sudut pemotretan yang tepat, dilanjutkan dengan manipulasi hasil pemotretan dengan photoshop atau program pengolah gambar lainnya, orang dengan mudah menghilangkan penyangga tersebut untuk memberi kesan sebagai batu yang melayang di udara.

Berikut adalah foto-foto batu asli dari berbagai sudut pengambilan gambar:


Bagaimana dengan batu yang merupakan pijakan Nabi saat ber-isra'mi'raj? Di samping ini adalah gambar batu tersebut. Ia berada di Yerusalem, Palestina di wilayah Masjid al Aqsha. Batu inilah yang dilindungi dengan bangunan yang kita kenal sebagai simbol Palestina, yaitu Masjid berkubah Emas, Dome of the Rock, atau Qubah al Shakhra atau masjid Kubah Batu.

Jadi, semoga kita tidak terburu-buru percaya dengan cerita-cerita heboh, ajaib, yang diembel-embeli dengan kisah-kisah islami atau dihubungkan dengan kekuasaan Allah.

Jangankan cuma batu sebesar itu, Allah pun berkuasa untuk mengangkat bukit Thursina ketika mengambil sumpah kepada kaum Yahudi. Tetapi, kalau memang batu tersebut tidak melayang, tidak terbang, dan ternyata merupakan hasil manipulasi foto belaka, apakah kita akan tetap menyebarkan foto-foto tersebut lengkap dengan cerita isra' mi'rajnya?

Semoga halaman ini bermanfaat untuk kebenaran.


Tulisan ini tidak bertujuan untuk mengecilkan kebesaran Allah atau membantahSesungguhnya berbagai bukti ilmiah, benar-benar hasil penemuan ilmu dan teknologi manusia mutakhir, telah menunjukkan kebenaran dari ayat-ayat qauliyah atau wahyu Allah dalam Al Qur'an. kebenaran Islam, tetapi untuk menunjukkan bahwa hal-hal yang diklaim sebagai bukti tersebut adalah sesuatu yang tidak pada tempatnya. Tulisan ini juga bertujuan untuk mengajak kaum muslimin agar berpikir lebih kritis dan tidak sekedar ikut-ikutan sehingga menjadi bahan olok-olokan kaum yang lain.- http://al-habib.tripod.com/bantahan/

Kasut kulit babi


Jangan biarkan orang yang kita sayangi menggunakannya. Pesanan ini dibawakan khas oleh malhebat88

Gambar Rihanna lebam situ sana sini


Gambar Rihana penyanyi R&B yang dipukul oleh teman lelakinya, Chris Brown. Gambar menunjukkan kecederaan di bibir Rihana dan di pipinya.

Kes Rihana dipukul ini menyebabkan konsertnya di Kuala Lumpur yang ditaja oleh Celcom ditanggguh kepada tarikh yang belum diputuskan lagi.

Lagu Puteri Santubong


Oh…Puteri Santubong, Sejinjang sayang,
Kisah lama, zaman mensia maya.

Puteri Santubong, Puteri Sejinjang,
Penjaga gunung negeri Sarawak,
Manis sik ada dapat dilawan,
Anak dak dewa turun kayangan.

Oh… Santubong puteri bertenun kain malam,
Oh… Sejinjang puteri menumbuk padi siang.

Satu harinya dua kelahi,
Beranuk anuk sik renti-renti,
Seorang madah dirik bagus agik,
Seorang sik ngalah walau sampai ke mati.

Udah lejuk nya dua kelahi,
Lalu bertukuk nya dua puteri,
Sejinjang mengayun aluk ke pipi,
Tebik Santubong sampai gituk ari.

Tapi Santubong membalas juak,
Lalu ditikam batang beluak,
Sampei terkena Sejinjang kepala,
Lalu bertabor jadi Pulo Kera.

Kisah Santubong, kisah Sejinjang,
Asal berkawan jadi musuhan,
Kinik tuk tinggal jadi kenangan,
Pakei ingatan sepanjang zaman.

Yalah kisah duak ‘rang puteri,
Suka kelahi setiap hari,
Lalu disumpah raja kayangan,
Menjadi gunung negeri Sarawak.

UMNO di sarawak hanya sia-sia saja


UMNO adalah parti komponen utama BN. Di semua negeri semenanjung malaysia dan sabah, UMNO penentu segalanya.

Tapi lain pulak ceritanya di sarawak. UMNO adalah parti yang ditolak secara total oleh pemimpin-pemimpin tertinggi di sarawak, khususnya bangsa melayu. Ini kerana wadah perjuangan UMNO adalah berbeza jika dibandingkan dengan perjuangan bangsa melayu sarawak. Berbeza dari segi idealogi hinggalah dialeknya, UMNO tidak mempunyai sebab untuk bertapak di negeri kenyalang ini.

Memang ada segelitir rakyat yang turut berjuang untuk membawa masuk parti ini, tetapi segalanya gagal. Jika dilihat pada pilihanraya negeri sarawak pada tahun 2006, ada jugak yang mengantungkan bendera UMNO bersama-sama bendera BN. Namun rakyat tidak pernah tertipu dengan semua itu.

Kehadiran agen-agen UMNO sejak awal lagi sudah tidak disenangi oleh pembesar-pembesar negeri, ini kerana wakil UMNO hanya mengambil jalan mudah untuk menganggotai kerajaan negeri, lebih-lebih lagi mengawal politik negeri. Dan, pembesar-pembesar disini juga mempunyai hubangan antara kaum yang lebih baik daripada UMNO.

JIka UMNO datang dengan alasan mempertahankan ketuanan melayu di negeri ini, apa bezanya dengan PKMS, Persatuan Kebangsaan Melayu Sarawak yang telah lama membela nasib melayu di negeri ini sehingga diblacklist kerajaan negeri satu masa dahulu. Kini PKMS tidak mampu lagi bersuara akibat tekanan pihak-pihak tertentu.

Cerita lebih lanjut: http://www.agendadaily.com

SARAWAK STATE ASSEMBLYMAN DIESFiled under: ARTICLES (LATEST) 24/02/2009, general — sjsandteam @ 09:52
Tags:
Dublin Unting, the state Assemblyman for Batang Ai, passed away at 1.26 am this morning. He passed away at the Normah Medical Centre in Kuching. He has been in coma since May last year. He was the Sarawak Assistant Minister for Sports and Agriculture. Dublin Unting Ingkot, is 53 years old. He fell into a coma after a stroke. His demise paves the way for a by-election in the state that Pakatan Rakyat has designated as the next front in its struggle against Barisan Nasional. The bye-election will be held in 60 days.

Additional information: His remains would be taken to his uncompleted new house at Stutong here at about 2:30pm, according to Wilson Ugak, a political secretary to the chief minister. He leaves behind widow Froline Moriah Dimies Impoi and three children.

Dublin Unting retained the seat after beating challenger Nicholas Bawin from the Sarawak National Party (SNAP) in the May, 2006 state election. The long-serving Batang Ai assemblyman was Parti Rakyat Sarawak (PRS) vice-president. - http://sjsandteam.wordpress.com/

Kekuasan Allah sungai bercantum dengan lautGambar di atas adalah gambar laut di Cape Town, Afrika Selatan. Air laut tersebut sebenarnya adalah cantuman dua sungai yang bertemu di laut. Apa yang menariknya kedua air tersebut mempunyai dua rasa yang bertentangan dan kedua jenis air tersebut tidak boleh bercampur!

Inilah kekuasaan Allah, dan ada dinyatakan dalam Al-Quran.- http://isuduniamelayu.blogspot.com/

Nak tahu apa yang ditulis dalam bahasa arab tu? Click sini

Isu royalti minyak


Persoalan: selepas PRU ke 12 yang lalu, 2 buah negeri kaya minyak, Terengganu dan Sabah dah menuntut jumlah royalti minyak mereka. Adakah sarawak negeri paling kaya minyak ini tidak mendapat royalti tersebut? Siapa boleh jawab?

Status Parti Politik Sarawak

Selama 21 tahun menjadi rakyat negeri serawak (sarawak), aku boleh menilai beberapa buah parti yang betul-betul mampu bertahan di negeriku yang tercinta ini.

Parti komponen BN:

1) PBB

Parti tunjang dalam perjuangan BN di negeri ini. Diangotai oleh bangsa melayu dan kebanyakkannya melanau. Majoriti adalah Islam.

2) SPDP

Parti yang mewakili kaum majoriti sarawak, kaum dayak/iban.

3) SUPP

Parti yang diwakili majoriti kaum cina.

dan banyak lagi, tapi ni saja yang aku tahu.


Tetapi amat sukar bagi Pakatan Rakyat:

1) PKR

Parti pembangkang berpengaruh tetapi tidak mempunyai ramai pemipin yang berkredibilti tinggi.

2) DAP

Parti yang diwakili majoriti kaum cina dan sebagai pembangkang yang kuat di sarawak. Parti ini memberi saingan sengit kepada SUPP.

3) PAS

Parti diwakili umat Islam. Tidak begitu mendapat sambutan kerana ketandusan isu di sarawak dan hanya tertumpu di kawasan tertentu sahaja.Juga tidak mempunyai pemimpin yang disegani.

Kalau PR nak menawan Sarawak, pastikan mempunyai pemimpin yang berkarisma, futurististik dan boleh berinteraksi dengan masyarakat bebilang kaum dan bangkitkan isu-isu tempatan bukan sekadar isu nasional sahaja.