Tuesday, April 14, 2009

Persoalan Kes Azilah dan Sirul


Berikut adalah beberapa persoalan yang dibangkitkan oleh Ahli Majlis Tertinggi KeADILan Badrul Hisham dalam blognya mengulas keputusan dua anggota UTK, Azilah dan Sirul yang dihukum gantung sampai mati dalam kes Altantuya Sharibuu iaitu :



1.Azilah dan Sirul tidak pernah kenal Altantuya, apa motif pembunuhan ? Rogol, Rompak..? Mereka ialah anggota UTK yang berdisiplin dilatih mengikut arahan.


2.Mana senjata pembunuhan, dalam kenyataan beramaran yang dibuat Sirul dia mengaku menembak Altantuya tetapi kenapa senjata pembunuhan tidak wujud dalam perbicaraan?


3.Bagaimana rekod kemasukan Altantuya tidak wujud dalam rekod imigresen sebaliknya ada orang dihukum mati dalam negara yang tidak ada rekod Altantuya masuk ?


4.Mengikut penulis dari Perancis dia mengatakan maklumat pembunuhan Altantuya yang dibunuh kerana melindungi transaksi melibatkan wang besar hasil jual beli kapal selam lengkap tersimpan ditangan agen perisikian Russia.... apa sebenarnya berlaku ?


5.Kenapa Azilah dan Sirul diberi keistimewaan tidak memperlihatkan wajahnya sepanjang keluar dan masuk mahkamah ? Dalam pada itu Herman Samsudin menulis di sebuah laman web juga turut mempersoalkan bahawa rakyat diluar khususnya keluarga mangsa pastinya ingin melihat wajah kedua-dua tertuduh itu di mana sebelum ini, hanya wajah tertuduh ketiga yang telah dibebaskan, Abdul Razak Abdullah Baginda sahaja yang dapat dilihat.



Katanya sebelum ini kes Mona Fandey yang membunuh seorang exco kerajaan negeri Pahang, Dato' Mazlan pada 1993. Wajah beliau sebagai tertuduh begitu senang diambil oleh wartawan. Begitu juga dengan kes yang melibatkan Dato' Mokhtar Hashim, seorang mantan Menteri Belia dan Sukan Malaysia yang didapati bersalah atas tuduhan membunuh Speaker Dewan Undangan Negeri Sembilan,



Mohamad Taha Talib-Kedua-dua mereka adalah pimpinan Umno Negeri Sembilan. Menurut web tersebut masyarakat dunia melihat perbicaraan kes ini menjadi pelik dengan apa yang dilakukan oleh Azilah dan Sirul yang sentiasa bertopeng ketika muncul dikhalayak ramai. "Sehingga ada teori-teori nakal yang mengatakan bahawa hukuman gantung akan diberikan bagi menutup kes ini walaupun Sirul mendakwa ada dalang lain di sebalik kes ini.




"Walaubagaimana pun, ketika hukuman mati yang hanya dihadiri orang-orang tertentu, mereka tidak digantung. Yang digantung adalah orang lain yang sememangnya ada kes untuk digantung tetapi tidak sepopular mereka," katanya dalam Buletin Online. Dalam teori rambangnya itu beliau mengatakan bahawa kemudian mereka akan dibebaskan senyap-senyap dan ditukar identiti sebelum dihantar ke luar negara.



Kes akan ditutup begitu sahaja dan dalang tidak akan dicari lagi samalah seperti kes Norita yang kini sudah senyap sepi selepas Hanif Basri dibebaskan. "Sesiapa pun boleh reka teori mereka, tapi kita harus yakin dengan undang-undang dan kredibiliti Polis. "Dalam apa jua keadaan rakyat tetap berharap untuk melihat wajah kedua mereka. Sekurang-kurangnya bila lihat wajah mereka cerita plot yang direka-reka ini akan mati begitu sahaja," katanya.

1 comment:

Anonymous said...

Nak tolong jawab boleh tak? Tapi kalau nak puaskan hati cikgu bad tentulah tak bolrh selagi al juburi tak jadi PM

1. Mustahilkah kita membunuh orang yang tidak kita kenali? Wajibkah orang yang dibunuh mesti mengenali pembunuh atau sebaliknya?? Di situ pun dah ada jawapan. Betullah mereka itu berdispilin, terlatih dan mengikut arahan, kalau macam itu tak adalah polis yang makan rasuah, tapi ada tak?? itulah jawapannya. Mengapa cikgu bard tak pernah tanya polis yang makan rasuah, siapa suruh mereka makan rasuah? tidakkah polis yang makan rasuah itu berdisiplin, terlatih untuk patuh dengan arahan?? Mestikah boss mereka yang arahkan makan rasuah?
Motif? Motif bunuh? motif tembak? motif letup? motifnya nak hapuskan pengacau bossnya. Apakah mereka tidak ada keupayaan membunuh?? si pemotong getah di kampung pun berupaya untuk membunuh. Mestikah dia disuruh membunuh?? Apakah dia tidak mampu/boleh membunuh kalau tidak ada siapa yang menyuruhnya?? Mustahilkah kalau boss dia kata ' ko uruskan pompuan jalang yang dok kacau aku tu'... apakah itu boleh dikatakan arahan untuk membunuh? Dia yang menerima arahan pun tak menuding jari pada sesiapa, mengapa cikgu bard yang bukan bapak altantuya, tidak berada di tempat kejadian, tidak pernah berjumpa altantuya, bahkan tidak juga melihat cebisan daging berkecai milik al tantuya ada kemuskilan? Apakah tidak ada peguam bagi pihak altantuya di mahkamah? apakah perbicaraan dibuat buah bawah kolong rumah yang orang awam tak boleh tahu??

kalau nak bahas 3 bulan tak abis ..cukuplah tu